https://dalfsen.christenunie.nl/k/n6022/news/view/1494483/430241/CU.jpgOp maandag 15 maart werd de Kadernota Bestaanszekerheid door de gemeenteraad besproken. Onze woordvoerder op dit thema is Rietje Lassche en hieronder haar bijdrage aan het debat.

Voorzitter, armoede en bestaanszekerheid: het zijn actuele en hardnekkige  thema’s.  Als ChristenUnie  hebben we hier vaak aandacht voor gevraagd en niet alleen de laatste jaren.  De afgelopen maanden bleek maar weer dat allerlei bij de verkiezingen als simpel voorgespiegelde  oplossingen in de praktijk moeilijk realiseerbaar zijn. En dat oplossingen die juist wel haalbaar zijn op  politieke  weerstand stuiten.

Daarom is het goed dat we kijken wat we in Dalfsen wel kunnen doen en dat is best veel.  We zijn blij met de bredere insteek van deze kadernota.  Gaat niet alleen over te weinig geld of geen werk hebben, gaat  over bestaanszekerheid.  Bestaanszekerheid wordt dan omschreven met zeven punten waarvan het doel moet zijn dat iedere Nederlander daar zelf in kan voorzien. Een prachtige doelstelling, maar misschien wel te prachtig om waar te kunnen zijn. Want niet iedere Nederlander zal dat kunnen: zelf voorzien in een goede gezondheid of een adequate opleiding of gezonde sociale contacten. Helaas, was het maar zo.  Daarom worstelen we als ChristenUnie fractie wel met deze omschrijving en dit doel: in hoeverre is dit reëel en gaat dit niet tegen onze inwoners werken? Juist omdat niet iedereen dit doel zal kunnen halen.  Ook met alle hulp die gegeven word, blijft er een groep mensen voor wie dit niet haalbaar is. Laten we ervoor oppassen dat we hen niet overschatten en hen onhaalbare doelen opleggen of onhaalbare vergezichten voorspiegelen.  Want dan bereiken we juist wat we niet willen: mensen die afhaken omdat het ze allemaal niet lukt en voor wie dat de zoveelste teleurstelling gaat worden. Daarom pleitten we voor een meer realistische omschrijving van dit doel bv “ waarvan het doel moet zijn dat iedere Nederlander daar -passend binnen eigen mogelijkheden-  zelf in kan voorzien.  We horen graag hoe anderen dit zien.

We zijn het eens met eerste focus op financiële bestaanszekerheid, dat moet op orde zijn voor mensen energie over hebben voor ander zaken. Eerst de basis op orde.  Net vandaag kwam er een onderzoek uit waarin bleek dat de armoede iets is afgenomen en dat is best heel bijzonder  met de hoge inflatie van de afgelopen jaren. Tegelijk bleek dat de grootste zorgen zitten bij de groep die  het allemaal net nog redt maar niets over houden waardoor ze geen buffer kunnen opbouwen en daarom financieel heel kwetsbaar zijn. Des te meer reden om hiermee  aan het werk te gaan.

Een groep waar we extra aandacht voor vragen zijn de jongeren. Zij zijn extra kwetsbaar door de grote druk om mee te doen, geld te hebben, snel Rijk te worden. Denk maar aan de wervende taal van financiële influencers en gokbedrijven.  De ChristenUnie vindt het onbestaanbaar dat onze jongeren daar zo weinig tegen worden beschermd.  Goede financiële voorlichting en begeleiding  is hard nodig.

Verder steunen wij vanuit onze visie dat ieder mens waardevol is, het werken en denken vanuit vertrouwen ipv vanuit wantrouwen.  Dat vraagt een omslag van denken vanuit de overheid naar denken vanuit de inwoner.  Dan gaat het over waardigheid en naast iemand staan. Maar ook over simpele regelingen en begrijpelijke formulieren.  Meer nadruk op preventie past hier goed bij evenals de extra inzet bij schuldhulpverlening.

Wat betreft de kaders: we zien ze, net als de aanbevelingen van de RKC wel terug in deze nota,  niet expliciet op een rijtje, meer  verweven in de hele nota.  We lezen dit dan ook meer als een  startnotitie dan een kadernota.

Samengevat voorzitter: 5 punten

Bestaanszekerheid is een zeer actueel thema Overvraag mensen niet als het gaat om eigen regie Eens met eerste focus van financiële bestaanszekerheid Stimuleer een gezonde financiële opvoeding van jongeren De aanbevelingen van RKC geven we graag mee als goede kaders.

Met deze opmerkingen kunnen we instemmen met deze kadernota.